Jaký vývoj v Řecku očekáváte po demisi vlády premiéra Tsiprase?

(Evropské noviny - 8/2015) I když podle řecké ústavy měl lídr nejsilnější opoziční strany šanci na sestavení nové vlády do pondělního rána, už v době, kdy Alexis Tsipras svou demisi oznamoval, nebylo pravděpodobné, že uspěje. Stejnou šanci bude nyní mít i lídr třetí nejsilnější řecké strany, jedná se však spíše o formalitu. Země se tedy s největší pravděpodobností blíží k novým volbám ve druhé polovině září, ke kterým ji dovede úřednický kabinet. Současné průzkumy ukazují, že Tsipras má i nadále mezi voliči nejsilnější podporu. Ve volbách tedy pravděpodobně znovu zvítězí a potvrdí svou pozici. Po odchodu pětadvaceti krajně levicových poslanců ze Syrizy navíc nebude vystaven vnitropolitickému tlaku.

Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu

Co se týká dohod s Řeckem a další vývoje, tak se dle mého názoru toho moc nezmění. Pokud bych byl na místě řeckého premiéra Tsiprase, došel bych si také pro nový mandát. Syriza se rozsypala jak pískový hrad a on už prostě nemá většinu. Dnes ho podporuje v parlamentu pravicová opozice. Proto jsou předčasné volby jediné možné řešení. A myslím, že horší už to, jak vyjednávat s Tsiprasem a Varufakisem, opravdu být nemůže. A i kdyby teď zvítězil ve volbách Mickey Mouse, tak budou stále stejné. A pokud příští premiér nebude držet dohody, Řecko zbankrotuje a projde si hodně těžkou dobou. Nicméně to nepředpokládám. Řecká ekonomika nicméně se začíná konečně stabilizovat a myslím, že tento rok skončí pro Řeky velmi příznivě. A přestože jedna vlaštovka jaro nedělá, jsem velký optimista. Ale vše je o Recich.

Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu

Demise řeckého premiéra Tsiprase a jeho vlády jsou celkem  logickým vyústěním turbulentních měsíců na domácí politické scéně, jejichž příčinou není jen mimořádně složitá ekonomická a zejména finanční situace země, nýbrž stejným dílem nezodpovědná a krátkozraká populistická politika Tsiprase a jím vedené strany. Tsipras se vinou této politiky dostal do těžko řešitelné situace. Na jedné straně země před bankrotem, na straně druhé těžko splnitelné sliby voličům. Přes veškerou kritiku je třeba konstatovat, že Tsipras pod mezinárodním tlakem sehrál pozitivní roli v nastolení reformního kurzu a dojednání potřebných dohod. To na něj zvýšilo tlak doma a vyvolalo potřebu taktizovat i ve prospěch vlastní politické budoucnosti. Země nyní nejspíš spěje k předčasným volbám, neboť je méně pravděpodobné, že by se opozici podařilo sestavit vládu. Co se týká dalšího vývoje, mnohé naznačí již předvolební kampaň. Vzedme se další populistická vlna, nebo se zúročí zkušenosti posledních měsíců? Tsipras jistě ztratil část podpory, nevíme, zda se tato přelije alespoň částečně k opozici, nebo vzejde ještě krajnější a populističtější politická formace. Každopádně vynucené reformy a dohody prošly v řeckém parlamentu většinou a nezbývá než doufat, že ta jim zajistí kontinuitu. Nad vývojem na řecké politické scéně však ještě nějaký čas bude viset otazník.

Pavel Telička, poslanec Evropského parlamentu

Je to veľmi zaujímavá situácia a nie som si istý, že ktokoľvek môže predvídať výsledok predčasných volieb. Podľa mňa kľúčové je, čo sa vlastne odohrávalo v dušiach Grékov v uplynulých mesiacoch a aké konzekvencie z toho vyvodí väčšina voličov. Tsipras realizoval veľmi chaotický politický pohyb v uplynulom období, výsledkom čoho bola vlastne kapitulácia jeho vlády a rozštiepenie jeho strany. Teoreticky je tu možnosť pre Novú demokraciu a grécku pravicu, no v tejto chvíli neviem odhadnúť, aká je úroveň ich dôveruhodnosti u voličov. Tsipras chce vyhrať aj septembrové voľby a bude argumentovať pravdepodobne tým, že on je zodpovedný revolucionár, on potlačil celú grécku situáciu až k hraniciam reálnych možností. V tejto chvíli nevylučujem ani vznik veľkej koalície po voľbách.

Pal Csáky, poslanec Evropského parlamentu

Poté, co bylo Řecko brutálním způsobem donuceno přijmout podmínky evropských mocností zejména pak tlakem Německa, je logické, že premiér Tsipras podal demisi a vyzval k předčasným volbám. Domnívám se, že sestavení vlády opozičními stranami nebude úspěšné a v Řecku se budou konat předčasné volby. Sestavení nějakého nesourodého vládního slepence bez nových voleb by nebylo dobré a to ani z demokratického pohledu na věc. Přeci jen situace se v Řecku od posledních voleb přijetím podmínek věřitelů výrazně změnila, a proto je třeba získat souhlas řecké veřejnosti.

Doufám, že se v Řecku podaří situace stabilizovat, a k tomu by volby mohly přispět. Premiér Tsipras dal Řekům naději na důstojnost i když se mu nepodařilo dosáhnout cílů na evropské úrovni. Proto je pravděpodobné, že opět získá vysokou podporu voličů.

Kateřina Končená, poslankyně Evropského parlamentu

Domnívám se, že premiér Tsipras si chce novými volbami upevnit pozici a obklopit se svými politicky blízkými spolupracovníky. Štěpení jeho politické strany mu v poslední době komplikovalo rozhodování v parlamentu a zhoršovalo vnímání strany u voličů. Očekávám, že novými volbami posílí své postavení na řecké politické scéně, zbaví se nepohodlné časti Syrizy a tím si usnadní cestu k přijímáni nezbytných zákonů a reforem.

Dita Charanzová, poslankyně Evropského parlamentu

Alexisovi Tsiprasovi sa nepodarilo dosiahnuť ciele, ani dohodu s medzinárodnými veriteľmi, ktorú si jeho strana po voľbách vytýčila, aj napriek tomu, že eurozóna schválila Grécku nový záchranný program. Navyše sa z jeho vládnej strany Syriza odtrhlo 25 poslancov, ktorí ohlásili vznik novej strany. Ak sa v najbližších dňoch nepodarí zvyšným parlamentným stranám vytvoriť vládu, tak ako nato majú podľa Gréckej ústavy nárok, budeme svedkami už tretích predčasných parlamentných volieb v Grécku za tri roky. Faktom však zostáva, že Grécko má obrovské dlhy a bude musieť dodržiavať prísne podmienky tretieho záchranného balíčka, z ktorého dostane počas troch rokov až 86 miliárd eur bez ohľadu nato, kto bude vo vláde. Program núti krajinu k zvyšovaniu daní a znižovaniu výdavkov najmä v dôchodkovom systéme, čo rezolútne odmieta veľká časť vládnych poslancov. Napriek odporu koaličných Nezávislých Grékov sa Tsiprasovej vláde podarilo presadiť požadované reformy, avšak len s pomocou opozície, čo bola dlhodobo neudržateľná situácia. Nikto dnes nevie ako dopadnú predčasné voľby, avšak Alexisovi Tsiprasovi sa podarilo udržať v krajine pomerne vysokú popularitu, aj napriek rozhodnutiam, s ktorými jeho voliči nie sú stotožnení. Ak by zvíťazil vo voľbách bude nútený hľadať nových koaličných partnerov v radoch proeurópskych stredových strán. Napriek tomu, že sa musel nakoniec podvoliť požiadávkam medzinárodných veriteľov, má reálnu šancu na udržanie kresla premiéra.

Monika Flašíková Beňová, poslankyně Evropského parlamentu

 

Aktuální číslo

Inzerce v Evropských novinách

Spolupracujte s námi a inzerujte v tištěném i webovém vydání.

Více info zde.

Rozhovory

stating

Evropské instituce

  • Evropský účetní dvůr

    Zatímco v minulých číslech Evropských novin jsme se zaměřili hned na dvě významné soudní instituce, tentokrát se v naší pravidelné rubrice podíváme do světa financí. V našem hledáčku je totiž...

    Číst dál...