Soutěž Třídíme s želvou Bellou ovládli třeťáci z Červeného Kostelce

Dvoudenní pobyt v Safari parku s ubytováním a prohlídkou míst, včetně těch obvykle veřejnosti nepřístupných, si vychutnají třeťáci ze Základní školy Václava Hejny z Červeného Kostelce. Ti vyhráli třináctý ročník soutěže, jejímž novým maskotem je želva Bella. V rámci klání měly děti ze základních škol celého Královéhradeckého kraje vymyslet a vyrobit společenskou deskovou hru. Nejlépe to zvládli právě žáci ze třetí třídy červenokostelecké školy, kteří přišli s hrou nazvanou „Pojďme čistit přírodu!“.

Třináctý ročník soutěže navázal na předchozí po vynucené covidové pauze. A zatímco minule děti vybíraly nového maskota, který nahradil dosavadního papouška Nikitu, letos byl úkol náročnější. Vymyslet společenskou deskovou hru, tématicky zaměřenou na třídění nebo recyklaci odpadů. Organizátorem soutěže je totiž Centrum investic, rozvoje a inovací za podpory Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, kolektivních systémů ASEKOL a Elektrowin a Královéhradeckého kraje. „Ukázalo se, že propagovat třídění odpadů a vlastně obecně ochranu přírody funguje dobře také přes děti. Nejen, že jsou k tomuto tématu vnímavé, samy pak vlastně vychovávají i dospělé ve svém okolí,“ říká náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Pavel Bělobrádek.
Zájem o soutěž byl v jejím třináctém ročníku veliký. Není divu, k třídění odpadů mají lidé v regionu blízko. „Každoročně o tom svědčí údaje o množství vytříděného odpadu v jednotlivých městech a obcích,“ potvrzuje regionální manažer společnosti EKO-KOM Jiří Záliš. „Ty si velmi dobře vedou i v celorepublikové soutěži O křišťálovou popelnici. Malá Úpa z Královéhradeckého kraje dokonce letos vyhrála kategorii obcí do pěti set obyvatel.“
Jak už bylo uvedeno, letošní ročník soutěže Třídíme s želvou Bellou vyhráli žáci základní školy z Červeného Kostelce. Výsledky ale byly velmi těsné, vítězný patnáctičlenný dětský tým se na první místo dostal o pouhopouhý jeden bod před deváťáky z Nového Města nad Metují s jejich hrou OCEO Zachraň želvu. K pomyslné zlaté příčce určitě pomohlo, že třídní učitelka Blanka Naimanová zřídila a vede kroužek deskových her. Téma soutěže tak šlo červenokosteleckým hodně naproti. „Děti deskové hry znají, na kroužku se učíme hry nové, ale hrajeme i starší a často vymýšlíme, jak je třeba hrát jinak, děláme si svoje pravidla. To nám nahrálo v tom, že děti mohly i nějakou tu hru samy vymyslet,“ vysvětluje učitelka vítězného dětského kolektivu. Třetí třída Základní školy Václava Hejny z Červeného Kostelce do soutěže vyslala dvě skupiny. Jedna vyhrála, hezké je i umístění té druhé, která skončila na pátém místě. Obě své hry postavily na principu už známých deskovek. „V případě vítězné hry jsme se nechali inspirovat hrou Labyrint, ve které se hledá poklad. V té naší hledáme odpadky a pak je třídíme. Druhá hra je pro menší děti a ta je inspirovaná hrou Příšerky ve skříni. Je taková jednodušší, rychlá a velmi dobrá na procvičení paměti,“ přibližuje Blanka Naimanová. Originály her putovaly do soutěže, paní učitelka má ale všechno zdokumentované a počítá s tím, že si je znovu vyrobí a na kroužku deskových her je děti budou hrát. Vlastní kreativita přinesla třeťákům nevšední zážitek v Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem mezi exotickými zvířaty. Fakt, že v soutěži Třídíme s želvou Bellou vyhrály, se jejich učitelce před nimi povedlo do poslední chvíle utajit. „Neustále se mě ptaly, protože věděly, že už mají být výsledky, takže jsem se stále tvářila, že nic nevím. Až to zjistí, myslím, že se z toho zblázní radostí,“ řekla ještě před vyhlášením výsledků učitelka Naimanová.
Stupně vítězů pak uzavřeli bronzoví třeťáci ze ZŠ a MŠ Hradec Králové v Úprkově ulici, kteří vytvořili deskovou hru s názvem Eco Tour. Ti spolu se stříbrnými deváťáky z Nového Města nad Metují určitě nepřišli zkrátka. Všichni totiž po společném obědě v restaurantu Lemur absolvují prohlídku po zoologické zahradě s průvodcem, který je zavede i na místa běžným návštěvníkům nepřístupná a společně se zúčastní také krmení žiraf.

O SOUTĚŽI

Účelem soutěže „Třídíme s želvou Bellou“ je podpořit zájem o třídění odpadů žáků základních škol Královéhradeckého kraje. Nedílnou součástí je rozvíjet kreativitu, tvůrčí schopnost a představivost žáků a zvýšit povědomí o problematice třídění a recyklaci odpadů.

Aktuální číslo

Inzerce v Evropských novinách

Spolupracujte s námi a inzerujte v tištěném i webovém vydání.

Více info zde.

Rozhovory

stating

Evropské instituce

  • Evropský účetní dvůr

    Zatímco v minulých číslech Evropských novin jsme se zaměřili hned na dvě významné soudní instituce, tentokrát se v naší pravidelné rubrice podíváme do světa financí. V našem hledáčku je totiž...

    Číst dál...